Stel je oordeel uit

Stel je oordeel uit, is een veelgebruikt inzicht ter verbetering van waarnemingen.
Goed waarnemen is een belangrijk instrument om te komen tot effectieve vernieuwing. Bij sociale innovatie hoort het observeren van gedrag, attitude en houding van mensen. Oordeelloos observeren is in beginsel heel erg moeilijk maar van grote waarde.

Hoe langer je je oordeel uitstelt, des te meer kans je hebt om achter de kern van het getoond gedrag te komen. Dit helpt enorm in het implementeren van veranderingen. Als je bij de bron van gedragingen en emoties kunt komen, dan is het vinden van een oplossing die positief werkt een éénvoudige stap. De weg naar sociaal innoveren ligt open!

Tenminste als je deze wijsheid van Maya Angelou ter harte neemt:
“ Prejudice is a burden that confuses the past, threatens the future and renders the present inaccessible “.
Vooroordelen zijn rampzalige obstakels in iedere poging tot sociale innovatie. Zij vertroebelen herinneringen en historische gebeurtenissen, ze belemmeren, Maya Angelou zegt zelfs bedreigen, het invoeren van oplossingen die leiden naar een betere toekomst en ze zorgen ervoor dat je huidige gedrag niet of nauwelijks kunt doorgronden.

In alle veranderingsprocessen is het wijs om gericht te zijn op het uitstellen van oordelen. Je neemt waar, je probeert inzichten te verkrijgen; je probeert zaken te begrijpen, te doorgronden. Bij voorkeur betrek je een collega erbij om tot een heldere analyse te komen en te reflecteren op je eigen diepgewortelde ‘denkfouten’, waar een oordeel zich in kan verschuilen. Hiermee is de aanpak niet compleet. Focus op niet zichtbare, niet waarneembare zaken is ook een vereiste. Vooroordelen komen vaak niet zomaar boven drijven. Maar ( hardnekkige ) vooroordelen moeten direct aangepakt worden. Want als je nu geen correctieve en preventieve actie neemt, dan blijven de vooroordelen na vandaag blokkades, die verbetering en vernieuwing in de weg staan.
Sociale innovatie betekent afscheid nemen van vooroordelen en samen doelgericht een toegankelijke, rechtvaardige toekomst vormgeven.